از سدشکنی بورس تهران تا گرانفروشی خودروسازان
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور امروز در گزارشهای اقتصادی خود به موضوعات مختلفی همچون وضعیت بازار سرمایه طی روزهای اخیر و تاثیر صحبتهای وزیر امور اقتصادی و دارایی بر این بازار، ارائه تسهیلات از سوی بانکها به کارکنان خود و هزینههای آنها، افزایش پرداخت حقوقهای غیرقانونی، گسترش خاموشیها در کشور و گرانفروشی خودروسازان پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی تحت عنوان «سدشکنی بورس تهران» به خوشبینی بازار سرمایه نسبت به سیاستهای اقتصادی دولت چهاردهم اشاره کرده و نوشته است: «در اولین روز هفته، بورس تهران با رشد بیش از یکدرصد به سمت مقاومت روانی ۲.۱ میلیون واحد حرکت کرد. اظهارات عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در زمینه حمایت از بورس و کاهش دخالتهای دولتی، خوشبینیها را افزایش داده است. همتی بر لزوم کاهش نرخ بهره و حذف رانت ارزی تاکید کرده است و اگر توقعات بازار برآورده شود، احتمال رشد سود شرکتها به ۱۴۰۰ همت و افزایش P/E بازار به ۸ واحد وجود دارد. با تحقق این اهداف، شاخص بورس میتواند به سقفهای قبلی و حتی ۳.۵ میلیون واحد برسد.»
روزنامه اعتماد در گزارش اقتصادی خود با عنوان «تاریک و روشن ۴ چالش اقتصادی» نوشت: «وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتوگویی به چهار چالش مهم اقتصادی ایران اشاره کرد و برنامههای دولت برای حل این مشکلات را مطرح کرد. ارز ترجیحی یکی از این موارد بود. حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی و افزایش نرخ ارز به ۶۰ هزار تومان تاثیر منفی بر تجارت و اقتصاد داشته است. وزیر اقتصاد از اصلاح این رویه خبر داد و به دنبال نزدیک کردن نرخ ارزها به یکدیگر است. همچنین وی بنزین، تورم و تامین مالی دولت را از دیگر چالشهای اقتصادی عنوان کرد.»
روزنامه سازندگی هم در گزارش اقتصادی خود با عنوان «کلیددار باب همایون» مدعی شده است که صحبتهای اخیر عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی باعث افزایش شاخصهای بورس تهران شده است. این گزارش بیان دارد: «سخنان عبدالناصر همتی، در اولین روز هفته تاثیر مثبتی بر بورس تهران گذاشت و شاخصها با رشد بیش از یک درصدی به سطح دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد رسیدند. همتی، پس از سه سال ممنوعالتصویری، در گفتوگویی به چالشهای مهم اقتصادی اشاره کرده و بر چهار متغیر کلان اقتصادی شامل کنترل تورم، ثبات اقتصادی، رشد اقتصاد و توزیع عادلانه درآمد تاکید کرد.»
«رهایی جهان از کارتلهای نفتی» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه هممیهن بود که مدعی شد، با رشد فزایندههای تولید انرژیهای تجدیدپذیر، تولید برق خورشیدی به زودی از برق آبی پیشی میگیرد. این گزارش بیان دارد: «اروپا در سال جاری به دلیل عدم تعادل بین عرضه و تقاضا، سوابقی در قیمتهای منفی برق را ثبت کرده است که ناشی از افزایش تولید برق خورشیدی و نفوذ انرژیهای تجدیدپذیر در بازار است. این وضعیت موجب شده است که تولیدکنندگان برق هزینههایی برای تخلیه برق پرداخت کنند و در ساعاتی قیمتهای برق به صفر یا منفی برسد. با رشد فناوری تولید برق خورشیدی، این نوع تولید به یکی از ارزانترین روشها تبدیل شده و پیشبینی میشود تا دهه ۲۰۳۰، انرژی خورشیدی بزرگترین منبع تولید برق در جهان شود.»
روزنامه وطن امروز در گزارش اقتصادی خود با عنوان «بفرمایید وام» از افزایش پرداخت تسهیلات بانکها به شرکتهای زیرمجموعه و کارکنان خود گزارش داده و نوشت: «سال ۱۴۰۲ بانکها ۹۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات به کارمندان خود پرداخت کردند که به طور متوسط هر کارمند سالانه ۴۱۳ میلیون تومان وام دریافت کرده است.»
«بانکها لاکچری اداره میشوند» عنوان روزنامه فرهیختگان بود که هزینه جاری بانکها را بررسی کرده و نوشته است: «از دهه ۸۰ به بعد، با توسعه نظام بانکداری و افزایش زیرساختهای بانکداری الکترونیکی، بانکهای بزرگ و کوچک به کاهش هزینههای بانکداری سنتی پرداختهاند. با این حال در ایران، این اقدامات منجر به کاهش هزینههای جاری بانکها نشده و رقابت برای کاهش هزینهها در بین آنها کاهش یافته است. بررسیها نشان میدهد که ۲۷ بانک کشور در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۷۲ هزار میلیارد تومان هزینههای اداری و عمومی داشتهاند.»
روزنامه جوان در گزارشی با عنوان «افشای حقوقهای غیرقانونی ۹ دستگاه اجرایی» نوشت: «بهنظر میرسد حقوقهای غیرقانونی و غیرمتعارف در نظام پرداختی برخی دستگاههای اجرایی و خصولتیها همچنان ادامه دارد. با وجود دستور رئیس جمهور برای تدوین نظام پرداخت عادلانه حقوق و دستمزد از سال ۱۴۰۱، دیوان محاسبات کشور اخیرا از تخلفات ۹ دستگاه اجرایی خبر داده است که حقوق کارکنان خود را بیش از ۲۰ درصد افزایش دادهاند. این دستگاهها شامل سازمانها و شرکتهای مختلف از جمله بانک مرکزی و سازمان بنادر و دریانوردی هستند.»
«تولید زیر ضرب خاموشیها و تغییر دولت» عنوان گزارش روزنامه خراسان بود که به تازهترین گزارشها از وضعیت تولید و فروش صنایع بورسی در ۴ ماهه امسال اشاره کرده و نوشته است: «گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس نشان داده است که تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی در ایران به دلیل کاهش تولید و قطعی برق در ماههای اخیر با افت قابل توجهی مواجه شده است. در تیرماه ۱۴۰۲، تولید و فروش این شرکتها به ترتیب ۸ و ۹.۸ درصد نسبت به ماه قبل و ۳.۵ و ۵.۴ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته کاهش یافته است. این وضعیت در چهار ماهه نخست امسال نیز ادامه داشته و گزارشها نشان میدهند که رشد تولید و فروش صنایع بورسی به ترتیب منفی ۰.۴ و منفی ۲ درصد بوده است. از بین صنایع عمده بورسی، صنعت خودرو و قطعات بیشترین کاهش را با ۱۳.۲ درصد کاهش تولید و ۱۶.۵ درصد کاهش فروش تجربه کرد.»
روزنامه جامجم در گزارش اقتصادی خود با عنوان «گرانفروشی با آپشنهای سرکاری» مدعی شد که خودروسازان در قالب محصولات ارتقا یافته در حالی قیمتها را افزایش میدهند که خودروهای پایه را عرضه نکنند. این گزارش بیان دارد: «به رغم ادعای عدم صدور مجوز برای افزایش قیمت خودروها از سوی وزارت صمت اما به نظر میرسد که مقدمات افزایش قیمت از سال گذشته توسط خودروسازان و مسؤولان مرتبط ایجاد شده است. ایرانخودرو با ثبتنام ۳ میلیون نفر برای قرعهکشی ۵۰۰ هزار خودرو، مبالغ زیادی از مردم جمعآوری کرده و آنها را در بانکها بلوکه کرده و به همین دلیل از این موضوع سود میبرد. افزایش قیمتها به طور نامتعارف انجام میشود، به طوری که خودروسازان با افزودن تعداد اندکی آپشن به خودروها، قیمتها را تا ۱۷۰ میلیون تومان افزایش میدهند.»